Tuesday, 1 January 2013

2013 Tahun PERUBAHAN

2013 diharapkan bakal menjelma sebagai tahun PERUBAHAN. Bukan sekadar Transformasi, bahkan REFORMASI.
 
Transformasi hanyalah perubahan sementara perlu sahaja, atau boleh juga dikenali sebagai perubahan pura-pura atau lakonan. Ianya akan kembali ke bentuk asal seperti sediakala apabila telah capai misinya, sepertimana TRANSFORMER kartun mahupun filem.
 
REFORMASI yang dibawa oleh Permuafakatan RAKYAT (lebih merangkumi semua lapisan masyarakat Malaysia berparti dan tidak berparti), menjanjikan PERUBAHAN kearah KEBAIKAN dan KEADILAN dan akan diusahakan secara berterusan.
 
Kenangan 2012, samada yang telah berlalu mahupun beberapa isu yang masih bergantungan sehingga memasuki tahun 2013, diharapkan menjadi iktibar kepada semua bahawa, perkara yang menyusahkan Rakyat, akan ditolak oleh RAKYAT.
 
Diantara beberapa ISU 2012 :
 
AES ; sistem yg dipaksakan kepada RAKYAT. Dijalankan secara tidak telus melalui penswastaan. Perlaksanaannya disokong oleh SEMUA MP BN, dan ditentang oleh SEMUA MP Pakatan Rakyat. Melalui 14 unit yg dipasang di Perak, Selangor, dan WP telah mengeluarkan 264 ribu saman. Alhamdulillah kini, ditangguhkan oleh MAHKAMAH atas alasan yg hanya diketahui oleh mereka yg terlibat.
 
KEMATANGAN POLITIK DUNIA ; beberapa negara yg dahulunya dibawah cengkaman regim yg menindas Rakyat telah mengorak langkah jauh lebih ke depan dalam melaksanakan demokrasi lebih dari Malaysia. Negara seperti Indonesia telah mengiktiraf pilihan Rakyat secara terbuka, sehingga tidak lagi kepimpinan bertukar ditangan keluarga ELIT semata-mata. kelahiran TOKOH dari kalangan Rakyat, seperti Bpk JOKO WIDODO @ JOKOWI adalah simbol kepada pemerintahan dari RAKYAT untuk RAKYAT.
 
PALESTIN ; Gaza dibedil oleh ISRAEL sempena sambutan tahun baru hijrah 1434, mengakibatkan kemusnahan dan kematian yg tidak diterima oleh pemikiran rasional. Seluruh dunian bangkit menyatakan bantahan, membawa kepada sokongan majoriti besar kepada keujudan negara Palestin di PBB pada Disember 2012.
 
MANSUH ISA ; walaupun ianya telah dimasuhkan lebih setahun yg lalu, namun KDN masih menahan mereka tanpa tahu bila akan dibebaskan. Malah ada yg telah menang kes Mahkamah, dimana Kerajaan diminta membayar ganti rugi kezaliman keatas mangsa ISA dengan nilaian RM 15 ribu sehari.
 
PRU13 ; tanda-tanda menunjukkan bahawa ramalan awal saya yg mengatakan bahawa PRU13 hanya akan diadakan pada JUN 2013, semakin menjadi realiti. Januari 2013 benar-benar musim hujan dan banjir sebahagian besar pantai timur. Februari akan diraikan Chinese New Year.
 
PTPTN ; terbongkar urusan kewangan tabung PTPTN. Rupa-rupanya terdapat pihak yg menangguk di air keroh dgn sistem pengurusan yg bertukar-ganti.
 
LYNAS ; dibantah oleh sebahagian besar Rakyat. Namun kerajaan BN tetap meneruskan loji yg dikhuatiri boleh meninggalkan sisa RADIOAKTIF, dengan memberikan pengecualian cukai selama 20 tahun.
 
SCANDAL SCORPENE ; skandal yg brmula di Malaysia, Hong Komg, dan Paris. Kini siasatan teliti sedang berjalan di Perancis.
 
KENAIKAN HARGA GULA ; ianya dilihat kecil oleh regim pemerintah, tetapi kesan langsung kepada masyarakat menjadi parah.
 
FILEM YG HINA NABI ; umum membantah kejahilan penerbit yg tidak memahami sensitiviti ummat dgn penghinaan tersebut.
 
HUTANG NEGARA ; jumlah terhutang dilihat meningkat pada kadar yg tidak munasabah. Ianya berlaku seolah-olah tanpa rasa tanggungjawab untuk membayar. Malah ianya berada kadar risiko yang paling tinggin dalam sejarah Malaysia.
 
FGV ; penyenaraian FGV di Bursa Malaysia, tanpa sistem perlaksanaan yang betul, mengakibatkan penyaniayaan keatas masyarakat peneroka. Mereka hanya diberi peluang membeli 800 unit sahaja. 
Kenangan pahit ini ingin ditinggalkan, dan mengorak langkah ke alam baru 2013, agar Malaysia diterajui PERUBAHANnya oleh Rakyat sendiri.

No comments:

Post a Comment